
50 JAAR DWARSLOPEN:
50 PORTRETTEN VAN VRIJE HOGESCHOOL ALUMNI
Pleun Moons
Pleun Moons (1993) woont samen met haar man in Sibbe, Limburg. Ze is kunstenaar en werkte een tijd met Marc Mulders. Ook heeft ze een cateringbedrijf waarmee ze onder andere kookt op bruiloften en retraites.

Op de kunstacademie voelde het als thuiskomen, vanaf de eerste dag.
Interview door Tanja Speek

In haar schilderijen en bij het koken is ‘de tuin’ een vaak terugkerend thema bij Pleun. Haar eigen tuin spoelde bij de overstromingen in Valkenburg in juli 2021 helemaal weg. “In maart 2021 kochten we een huis in Sibbe, bij Valkenburg. Vier maanden later, in juli 2021 overstroomde Valkenburg. Ons huis ligt ongeveer honderd meter hoger, dus gelukkig is ons huis niet overstroomd. Echter stond onze tuin wel onder water en zijn veel planten weggespoeld.
“De tuin is belangrijk in mijn schilderwerk. Aan de ene kant het paradijselijke en ideale dat een tuin kan hebben, aan de andere kant ook een soort heksachtige, magische sfeer die er wat mij betreft in zit. Ook het cyclische van de tuin, het terugzien van de seizoenen, vind ik er mooi aan. Ik vind het een geruststellend idee dat dat gewoon doorgaat, ondanks de rotzooi in de wereld. Het geeft me houvast. Als tuinier heb je invloed, maar de natuur en de seizoenen bepalen ook een hoop. Dat komt bij elkaar in de tuin. Ik denk niet dat de mens losstaat van de natuur. Ik denk dat we vergeten zijn dat we er deel van zijn.”
“Bij het afstuderen van mijn middelbare school kregen we allemaal het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho. De boodschap die ik eruit opgepikt heb, is dat het leven je tekenen stuurt en dat je die moet zien en erop kunt vertrouwen. Dat zie ik in mijn leven terugkomen. Het jaar na mijn afstuderen ging ik bijvoorbeeld op vakantie naar de Morvan in Frankrijk, in de Bourgogne. Ik had me al ingeschreven bij de Vrije Hogeschool. Een vriend van mij had daar in de Morvan op een camping gewerkt. Hij vertelde dat hij een meisje had ontmoet, Marije, en dat zij ook de Vrije Hogeschool ging doen. Toen dacht ik, nou wat grappig, dat zijn echt maar 60 mensen per jaar. In augustus trok ik naar het de school en vroeg ik wie mijn huisgenoot zou worden. Dat bleek Marije! Ze is nog steeds mijn beste vriendin, we spreken elkaar bijna dagelijks. Dat soort dingen zie ik niet als toeval.”
“Tijdens mijn studie had ik in mijn hoofd om medisch ethicus te worden. Echter ging ik om me heen kijken en volgde een minor bij de kunstacademie. Ik ontmoette de eerste dag een studiegenoot met wie ik een enorme klik had. We zijn die avond met zijn tweeën gaan eten en kletsten eindeloos over van alles en nog wat. Dat is nooit meer gestopt. Op de kunstacademie voelde het als thuiskomen, vanaf de eerste dag. Ja, dat voelde ook weer als een teken.”
Ik vind het een geruststellend idee dat de natuur gewoon doorgaat, ondanks de rotzooi in de wereld.
“In 2019 studeerde ik af aan de kunstacademie. Toen met een serie werken die voor mij gaan over hoe het landschap de tijd vangt. Met dat idee ging ik aan de slag. Na mijn studie werkte ik een jaar met Marc Mulders, vanuit een mentorschap. Hij is één van Nederlands meest bekende schilders op het moment. Marc werkt vanuit overtuiging, hij schildert ‘voor een betere wereld’, zoals hij zelf zegt. Hij toont de goede, de mooie en de hoopvolle kant. Er zijn weinig mensen die zo genereus zijn als hij. Daarmee inspireerde hij me.”
“Koken is een groot deel van mijn leven. In de Morvan ligt een stuk land dat is omgebouwd tot permacultuur. Daar halen ze zo veel mogelijk groente uit eigen tuin, ze maken echt het allerlekkerste eten ever. Als je het niet weet denk je ‘wat een chaos, die tuin’. Maar het is zo mooi. Alle soorten kruiden, eetbare bloemen, een vijver en kippen, eindeloze hoeveelheid groenten en kool en bonen. En alles is kronkelend. Het jaar daarna werkte ik mee in de keuken en sinds twee jaar run ik de keuken met een paar vrienden in de zomer voor ongeveer 100 gasten per dag. Met ontbijt, warme lunch en ’s avonds een driegangendiner.”
“Ik heb ook een cateringbedrijf. Ik kook op retraites, of een bruiloft. En altijd biologisch en vegetarisch. Ik experimenteer met gastvrijheid. Het gevoel dat je met veel mensen aan tafel zit en dat je echt wat gedeeld hebt als je klaar bent. In een sterrenrestaurant krijg je bijvoorbeeld een perfect opgemaakt bordje. Dat is heel leuk, maar het heeft niet het gevoel van allemaal samen aan de keukentafel.”
Er zijn weinig mensen die zo genereus zijn als hij. Daarmee inspireerde hij me.
Toen corona net begon, besloot ik eten te gaan bezorgen. Elke week moest ik een nieuw menu bedenken, kookte ik alles zelf en bracht het rond. Dan was ik de rest van de week niks meer waard, zo moe. Het einde van het jaar keek ik financieel terug, en het was niks, ik had niets verdiend. Een harde les.”
“Corona kwam op in de laatste maanden dat ik werkte voor Marc. Alles werd geschrapt, ook alle exposities. Het idee is dat je voor een expositie een kunstenaarsbudget ontvangt, bijvoorbeeld 750 euro zijn twee weken. Maar de kleinere exposities, waar je meestal begint, hebben dat geld gewoon niet. Financieel gaf het wegvallen daarvan geen groot verschil, als beginnend kunstenaar loop je daar niet mee binnen. Maar ik mis dan wel het contact en de zichtbaarheid van een expositie. Ik heb ook een galerie waar mijn werk hangt. Daarbij moet je het hebben van de verkoop, maar zij vragen rond de 50 procent van de verkoopprijs. Voor een nieuweling is dat even slikken.”
“Het meeste geld verdien ik door zelf te verkopen aan mensen die ik ken of die via-via bij me komen. Dat is het allerleukste, om zo bij een atelierbezoek over mijn werk te vertellen, met mensen die mij ook willen leren kennen. Verder werk ik nu aan een aanvraag voor het Mondriaanfonds. Als dat lukt, krijg ik 20.000 euro voor een jaar. Dat zou ruimte geven.”
Met een beperkt budget tóch een eigen huis, dicht bij het bos, met een tuin en tuinhuisje dat we tot atelier ombouwen.
“Mijn man en ik hebben geluk gehad met het kopen van ons huis. Met een beperkt budget tóch een eigen huis, dicht bij het bos, met een tuin en tuinhuisje dat we tot atelier ombouwen. De straatnaam van het huis is Sint Apolloniastraat, dat is waar mijn voornaam vandaan komt, Pleun, Apollonia. Dat was voor mij ook weer een teken dat het goed zat.”
“Al met al ben ik gelukkig. Al mijn grote keuzes hebben goed uitgepakt. Ik doe wat ik wil doen en er zit beweging in mijn kunstenaarschap.”
Meer portretten